Hlavní hudební program

GbClifford

GbClifford je kolážovitý hudební projekt, který pracuje s vyjadřováním nesplněných přání, přijímáním vlastních zranění a sžíváním se s přítomností. Projekt se stal platformou pro vyjádření sebe sama bez jakýchkoliv omezení a s mnoha překročenými osobními hranicemi. Hudba je nástrojem soucitu.

Šímanský Niesner

Dvojice kytaristů Jakub Šimanský a Tomáš Niesner společně debutovali deskou Tance neznámé, která vyšla na labelu Stoned to Death v roce 2019. V jejich hudbě je patrná pestrost a ojedinělý přístup k lazení, rytmice, mantrickému repetitivismu, ale také smysl pro poutavé melodie, čímž duo navazuje na tradici amerického primitivismu, český folk nebo vlivy východní hudby. 

GNÄW

Duo, které tvoří hudebník Arash Ghasemi, pocházející z Íránu a finský muzikant Simo Hakalisto. Společně tvoří experimentální narativní hudbu využívající tradiční perské a finské hudební nástroje a esoterické syntezátory. Jejich hudba vzniká jako souhra spirituálně propojené psychadelie, noční melancholie a pouštní hudby. 

rlung

Rlung ve své produkci využívá nahrávky z modulárních syntezátorů, které dále digitálně upravuje. Vytváří monohovrstevnaté ambientní zvukové plochy plné organických rytmů, silných dronů a terénních nahrávek. 
V roce 2022 vydala u italského labelu Biodiversità Records album s názvem Seven Stones, kde ve své produkci pracovala i s terénními nahrávkami posbíraných na cestách po Japonsku.

Ian Mikyska & Martin Debřička

Ian Mikyska je skladatel a hudebník, který se často pohybuje na okrajích zvuku. Vede ansámbl Prague Quiet Music Collective, který se věnuje kontemplativní rovině zvuku, ale tvoří také instalace, videa, výstavní projekty a texty. Ve speciálním setu pro festival Lofofora Lom zahraje na mikrotonální elektrickou kytaru s množstvím ambientních i dalších efektů, přičemž spojí síly se saxofonistou a skladatelem Martinem Debřičkou.

Umělecký program

Michal Kindernay:
Phonotropic Blindness

Živá performance Michala Kindernaye oživuje vodní element v jeho rozmanitých podobách: od rozmarného bublání minerálních pramenů, přes proudění vody zkrocené v potrubích až po temné dunění hlubin moří a oceánů s ingrediencemi zvuků lodní dopravy, komunikace a průmyslu. Detailní záběry přírodních prvků a abstraktní obrazce vznikající změnami frekvencí zvuku vyvolávají hypnoticky magický zážitek. Obklopující zvuky a jejich vizualizace však zároveň upozorňují na nevšímavost vůči stupňujícímu se zvukovému znečištění vodních ploch. 

Ateliér Malba 3 FaVU

Přijďte se ponořit do mlžného prostoru našich představ, o tom, jak může malba pohladit duši, uzdravovat neduhy a na malou chvíli ulevit od každodenních starostí. Dostaňte se s námi do chvilek tvoření, jak nahlédnout do vytrácející se jiskry z našich očí. Odneste si zážitek, který si pak připnete na lednici, jako dopis z dovolené.
Umělci: Libuše Kopůncová, Tereza Brlicová, Sára Bočková, Rostislav Czudek, Nela Sára Uhlová, Marie Hrachovcová

Limi. noko

Zhmotňující imaginativní svět, pojmenovaný Salimeli, pomocí naddimenzovaných objektů, které nesou prvky tvorů a rostlin. Tento svět dovytváří taktéž prostřednictvím nápaditých masek, které využívají při performancích. Dávají důraz na čistotu a lehce naivní představu o světě, který se ztratil a znovu vzniká. Transformace látek, jejich následné barvení a úpravy dodávají tomuto konceptu nový estetický rozměr.

Workshopy

Workshop výroby mastí s umělkyní anto_nie

Babí léto, sluneční paprsky ještě mají sílu a my společně děkujeme za letošní sklizeň. Z bylinek přes léto nasušených se v hrnci vaří mast a vzduchem se nesou hlasy kvír příběhů srostlých s krajinou.

Workshop výroby kontaktních mikrofonů

Kontaktní mikrofon je základní výbava každého bastlíře, zvukologa, hudebníka a vlastně vůbec všech. Se zvukovým umělcem Františkem Hruškou si ho každý vyrobíte. Není třeba žádné předchozí zkušenosti! Společně pak proniknete do skrytého světa zvuků šířících se hmotou a z této fascinace každý nahrajeme pár krátkých zvuků. Z těchto zvuků František později vytvoří krátkou improvizovanou performance.
Pokud máš zájem o tento workshop, přihlas se na něj zakoupením místa zde

Program pro děti

Součástí programu budou také výtvarné dílny pro děti a hlídání během festivalu.
Více info brzy.

Komunitní a doprovodný program

Komentovaná prohlídka lomu s biologem Dušanem Trávníčkem

Společně s biologem Dušanem Trávníčkem se vypravíme na procházku Kurovickým lomem. Budeme si povídat o genezi této lokality, o vzniku vápencových ložisk a především prozkoumáme zblízka živočichy, kteří v lomu žijí, pomocí základních entomologických metod.

Snídaně w/ Michal Kobza

Lehká snídaně na břehu zatopeného Kurovického lomu za zvuku a rezonancí DJ setu California Bitch aka umělce a sound designéra Michala Kobzy. Proběhne i zahájení festivalu.

Večeře w/ joma, Vinö a Send Nudle Klub

Večeře při praskání ohně, opékání, vyprávění historek a klidné hudební selekce Josefa Malanta aka joma a k tomu vydatný večerní snack od komunitního projektu Send Nudles Klub a komentovaná ochutnávka alternativních s Radkem Köglerem ze zlínského projektu VINÖ.

Doprava a spaní

Areál lomu je dostupný veřejnou dopravou a následně cestou pěšky či autem na blízké parkoviště. Spaní pro návštěvníky bude možné ve stanech ve stanovém městečku v Kurovicích (10-15 minut pěšky od Lomu).
Podrobnější informace brzy. Pro ty nejaktuálnější sledujte náš Instagram

Partneři festivalu